De juiste schoenen.

Beginnen met Hardlopen op de juiste schoenen.

Mocht je gaan beginnen met hardlopen, zorg er dan voor dat je het juiste schoeisel hebt. Huis tuin en keuken schoenen van de schoenenreus zullen niet voor het juiste comfort zorgen. Dit met alle respect voor de schoenenreus! Maar goede schoenen vind je bij speciaal zaken die daar gewoon veel meer verstand van hebben. Ze zullen ervoor zorgen dat je de juiste schoen kiest door je voeten op te meten en diverse merken te passen en te testen zodat je de juiste schoenen mee krijgt. En tuurlijk, deze schoenen zijn duurder dan de gemiddelde gympies. Maar dat is ook logisch want ze zorgen voor betere demping en steun aan je voeten.

Zorg er ook voor dat je de schoenen op tijd vervangt. De meeste schoenen gaan tussen de 1000 en 1500 km mee. Of je dient ze te vervangen na 2,5 jaar. Na deze afstand of periode wordt het dempen van de schoen minder en zal je dus eerder last van je voeten krijgen. Echte hardloopschoenen zijn dus gemaakt om ook daadwerkelijk mee te hardlopen, ga dus met deze schoenen niet fietsen, want daar heb je weer andere schoenen voor. Maar dat lijkt me logisch!

Verder moet er voldoende ruimte voor de voet zijn ter voorkoming van “blauwe nagels” en blaren. Ook zijn de stabiliteit en het gewicht van de loper belangrijk bij de keuze van een schoen die voor de loper geschikt is. Effectief is de schoenmaat van een hardloopschoen vaak één tot anderhalve maat groter dan die van een gewone schoen. Naast demping speelt het zogenaamde proneren tevens een grote rol. Overproneren betekent dat het enkelgewricht meer dan normaal naar binnen kantelt wanneer na de landing de voet wordt afgewikkeld naar de tenen voor de volgende afzet, supinatie is het tegenovergestelde. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico op blessures. In principe proneert iedere voet in lichte mate. Dit is een normale situatie waarmee het lichaam de schok van het neerkomen enigszins opvangt en een lichte pronatie mag dan ook niet door een speciale schoen gecorrigeerd worden. De beoordeling wanneer sprake is van een overmatige pronatie of supinatie kan alleen in een goede hardloopspeciaalzaak beoordeeld worden. Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van beeld-opnamen. Ook uit slijtageplekken op de oude hardloopschoenen kan hierover veel afgeleid worden, neem deze dus mee naar de speciaal zaak! Zo zie je maar weer dat het dus niet eenvoudig is om een goede schoen uit te kiezen, maar dat er voldoende hulp in de buurt is die je al een heel eind op weg kan helpen. Succes bij het beginnen met hardlopen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>